Шановні користувачі, це бета-версія сайту. Чекаємо на ваші відгуки
Зробити ivona.com.ua стартовою Вибрати мову: рус  укр 
Жіночий інтернет-портал Точка зору Псіхологія Діти Кулінарія Майстер-класи Дієта Досьє Форум

Як зварити "правильну" кашу 

Версія для друку
Розмір тексту:
16 березня, 16:28

Це, загалом, нескладно. Потрібно тільки враховувати кілька важливих моментів, головний з яких - співвідношення крупи й рідини.

Каші бувають в’язкі (з них готують котлетки, начинки й т.п. ) і розсипчасті.

Консистенція каш залежить від способу варіння. Щоб вийшла в’язка, варити потрібно подовше, постійно помішуючи в процесі.

Для розсипчастої каші головне - взяти вірне співвідношення крупи й води і неухильно його дотримуватися. При браку води каша виходить сухуватою, при надлишку - в'язкою.

Найчастіше  береться співвідношення один до двох, рідше - два до трьох. Зазвивичай крупу засипають у киплячу підсолену воду. Є інший порядок дій - залити крупу окропом із чайника й посолити.

Варять кашу із щільно закритою кришкою на слабкому вогні. Найкраще  користуватися неемальованою металевою каструлею, що полегшує википання рідини із дна й створює рівномірне прогрівання й розбухання всієї каші.

І ще одне важливе правило для більшості каш: засипавши крупу в каструлю, заливши її окропом, посоливши й щільно закривши кришкою, дай їй спокій.

Якщо ти будеш  постійно помішувати, піднімати або зовсім знімати кришку, то каша втратить пару - а виходить, недоотримає потрібного їй тепла. У таких умовах вона просто висохне, а коли ми почнемо виправляти свою помилку й підливати води, перетвориться на розмазню.

І після закінчення варіння потрібно дати каші умліти - постояти в теплому місці під щільно закритою кришкою (у духовці, на водяній лазні або по старинці "у подушках").

 

Каша
Рідина(вода, молоко, бульйон), л
Сіль, г
Вихід каші, кг
Привар, %
Тривалість варіння, год.-хв.
Гречана
  рзсипчаста
   в’язка
 
 
1,5
3,2
 
 
21
40
 
 
2,1*
4,0
 
 
110
300
 
 
5-00**
1-30
Пшоняна
  рзсипчаста
   в’язка
   рідка
 
 
1,8
3,2
4,2
 
 
25
40
50
 
 
2,5
4,0
5,0
 
 
150
300
400
 
 
2-00
1-30
1-30
Рисова
  рзсипчаста
   в’язка
   рідка
 
 
2,1
3,7
5,7
 
 
28
45
65
 
 
2,8
4,5
6,5
 
 
180
350
550
 
 
1-30
1-00
1-00
Перлова, ячна
  рзсипчаста
   в’язка
 
 
 
2,4
3,7
 
 
 
30
40
 
 
 
3,0
4,5
 
 
 
200
350
 
 
 
3-00
2-00
Вівсяна
 
  в’язка
   рідка
 
 
3,2
4,2
 
 
40
50
 
 
4,0
5,0
 
 
300
400
 
 
-
-
«Геркулес»
 
  в’язка
   рідка
 
 
3,7
5,7
 
 
45
65
 
 
4,5
6,5
 
 
350
550
 
 
2-00
2-00
Манна
  рзсипчаста
   в’язка
   рідка
 
 
2,2
3,7
5,7
 
 
30
45
65
 
 
3,0
4,5
6,5
 
 
-
350
550
 
 
0-15
0-15
0-15
Пшенична
  рзсипчаста
   в’язка
   рідка
 
 
1,8
3,2
4,2
 
 
25
40
50
 
 
2,5
4,0
5,0
 
 
150
300
400
 
 
-
2-00
2-00
Кукурудзяна
 
  в’язка
   рідка
 
 
2,7
4,2
 
 
35
50
 
 
3,5
5,0
 
 
250
400
 
 
-
-

Перший секрет смачної каші: завжди перебирай крупу , щоб відібрати погані зерна, і промивай крупу, яку можна промити. Тільки врахуй, що промита крупа усмоктує й утримує певну кількість рідини. Тому, щоб витримати необхідне співвідношення крупи й рідини, в цьому випадку роби так: у каструлю налий потрібну кількість води, коли вона закипить, засип промиту крупу , після цього виміряй загальний об’єм умісту каструлі. Якщо цей об’єм більше ніж планувалося, надлишок вилий і, навпаки, якщо об’єм менший, додай гарячу воду до норми. У такий спосіб досягається більш-менш   точне співвідношення води й крупи в каші, незалежно від кількості води, що залишилася в крупі при промиванні.

Для каш із круп, які перед варінням не промивають (гречана, манна, "Геркулес" і дрібна полтавська), необхідну кількість рідини улий у каструлю, додай сіль і інші продукти, передбачені рецептурою. Коли рідина закипить, закладай крупу.

Для поліпшення смаку й зовнішнього вигляду розсипчастих каш у посуд з рідиною перед засипанням крупи можна додати жир. Для каш із підсмаженої крупи води бери трохи більше, оскільки вологість крупи при підсмажуванні зменшується, приблизно на 10 %.

Крупу, промиту безпосередньо перед засипанням у каструлю (крупа повинна бути теплою), засип у киплячу рідину, обережно перемішай, щоб не ушкодити цілості зерен, піднімаючи із дна дерев'яною лопаткою або ложкою. Каструлю з кашею для упрівания постав у жарочну шафу. Якщо температура в шафі висока, то посуд з кашею став на лист із водою. При варінні манної каші крупу всипай у киплячу рідину тонкою струминкою при безперервному помішуванні.

Рис, пшоно й перлова крупа погано розварюються в молоці, тому для варіння молочних каш із цих круп їх попередньо проварюють 5-10 хв у великій кількості киплячої води, потім воду зливають, а крупу заливають молоком (по нормі) і варять при слабкому кипінні, щоб каша не підгоріла.

Розсипчасті каші варять найчастіше  із сирої крупи. У розсипчастій каші крупинки повинні бути добре зварені й зберігати свою форму, легко відділятися одна від іншої. Ці каші варять майже з усіх видів круп. Вони можуть бути самостійною стравою, гарніром або входити в складний гарнір. Гарячу розсипчасту кашу подавай з будь-яким харчовим жиром, з пасерованою цибулею, вареними грибами, січеними яйцями, зі сметаною, а холодну - з молоком, вершками, цукром. Вихід з 1 кг крупи - 2, 1-3 кг готової каші.

Щоб розсипчаста каша із гречаної, ячної круп, рису або проса вдалася, не стала липкою, попередньо промий крупу спочатку в теплій воді, потім у гарячій. Тепла вода видалить із поверхні зерен крохмаль, а гаряча вода - жир, що може з'явитися на зернах під час зберігання крупи.

Теги:
Версія для друку
Відправити другу
Лист в редакцію
Коментарів (3)
Залишилось 500 символів
Якщо Ви не бачите зображення з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.
Відсортувати за датою Вниз
гость  (анонім)  27.03.2009, 13:55
Оценка:  0
если заливать ЛИТРАМИ а не миллиграммами, то возможно и все 5 часов ))))
гость  (анонім)  20.03.2009, 15:35
Оценка:  0
Видимо, автор таблицы весьма далек от кулинарии и практики приготовления архисложного блюда:)- каши
гость  (анонім)  18.03.2009, 09:25
Оценка:  0
2-3 часа варить кашу!!!??? Гречневую -5 часов???
Вы что-то перепутали
Реклама

Статті за темою

Останні статті

Чому чоловіки впадають за білявками  Стосунки  27 березня, 17:32
Еротичні сновидіння  Секс  27 березня, 16:19
За сімейними обставинами  Виховання  27 березня, 18:56
Фаїна  Імена  20 березня, 10:14
Печеня з овочами  Рецепти  27 березня, 19:00
Дещо про твій посуд  Господині на замітку  27 березня, 14:01
Ніколь Кідман / Nіcole Kіdman  Зірки  27 березня, 16:36
Материнка (орегано)  Їжа  26 березня, 13:33